HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Aanbod

Fysiotherapie bij ouderen (Geriatriefysiotherapie)

Fysiotherapie bij ouderen (Geriatriefysiotherapie)

 ‘’Als bewegen niet meer vanzelfsprekend is.’’ 

Gaat uw conditie achteruit of neemt de kracht in uw benen af? Is overeind komen moeilijk en raakt uw evenwicht weleens verstoord? Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten worden dan moeilijker en de kans op vallen neemt toe. De geriatriefysiotherapeut staat graag voor u klaar!  

De geriatriefysiotherapeut heeft onder meer kennis over de volgende aandoeningen of problemen bij ouderen: 

 

Wat kan de geriatriefysiotherapeut voor u betekenen?

Wat kan de geriatriefysiotherapeut voor u betekenen? 

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen. Hij of zij heeft kennis van ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. De geriatriefysiotherapeut verbetert uw lichamelijk functioneren en voorkomt verdere achteruitgang. Hierdoor blijft u zo zelfstandig mogelijk in uw dagelijkse handelingen. 

Geriatriefysiotherapeutische behandeling richt zich onder meer op: 

  • Langer zelfstandig houden van (kwetsbare) ouderen in thuissituatie. 
  • Aangepaste (functionele) medische trainingstherapie voor ouderen ter verbetering van loopfunctie, balans, spierkracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen. 
  • Als oefentherapie op het droge niet mogelijk is, beschikt therapeutisch centrum de Berekuyl over een verwarmd therapeutisch bad (32° C) om onbelast te kunnen trainen. Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie in het water.  
  • Stoornissen van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten). 
  • Instructie geven over het gebruik van relevante hulpmiddelen. 
  • Het leren omgaan met aanpassingen of hulpmiddelen, zoals lopen met een rollator. 
  • Valpreventie. 

Aan huis behandeling 

Wanneer het voor u niet mogelijk is om onze praktijk te bezoeken, komt de (geriatrie)fysiotherapeut bij u aan huis. 

De werkwijze van een Care Manager 

Therapeutisch centrum de Berekuyl werkt met Care Managers, zij zijn de specialist voor uw klacht of aandoening. De Care Manager maakt samen met u een behandelplan. Indien nodig wordt u door meerdere (fysio)therapeuten/specialisten geholpen, maar de Care Manager blijft het behandelplan monitoren.   

De werkwijze van de geriatriefysiotherapeut 

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Uw gezondheid en dagelijks functioneren worden besproken, waarna er samen met u een behandelplan wordt opgesteld. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen.

De behandeling bestaat uit bijvoorbeeld looptraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, arm- en handtraining, oefenen van het opstaan uit bed of stoel of advies en voorlichting. De geriatriefysiotherapeut bij therapeutisch centrum de Berekuyl werkt nauw samen met een ergotherapeut en diëtist.  

Indien nodig wordt de behandeling afgestemd met andere zorgverleners, zoals huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts (POH), specialisten in het ziekenhuis, thuiszorg, oefentherapeut, ergotherapeut, diëtist, podotherapeut, logopedist, psycholoog en eventueel de mantelzorger. 

“Als bewegen niet meer vanzelfsprekend is.”

Care Manager

Astrid Hoelen 

 

Vergoedingen

Geriatriefysiotherapie wordt vergoed conform de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie klik hier.