HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Oplossingen

Diabetes

Diabetes

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling wordt met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn verminderd. TENS kan worden ingezet bij de vermindering van acute en chronische pijn. TENS-apparaten kunnen ervoor zorgen dat de pijn vermindert. Ze kunnen de afgifte van lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting, stimuleren. Daarnaast wordt ook de zenuwgeleiding die maakt dat u pijn voelt, verstoord. Tevens heeft het een spier ontspannende werking.

Onze in TENS en pijn gespecialiseerde fysiotherapeuten vertellen u waar u op uw lichaam de plaatjes het beste kunt plakken. Dit kan op de pijnlijke plaats zijn, maar ook buiten het pijnlijke gebied in de buurt van zenuwen die met het pijngebied te maken hebben. 

 • Het voordeel van TENS is dat u het zelf thuis kunt gebruiken en het apparaat altijd bij u kunt dragen, bijvoorbeeld aan uw broekriem. 
 • TENS kan de pijn verminderen maar neemt de oorzaak van uw pijn niet weg! 

 

Klik hier voor meer informatie

Voorbeeld indicaties voor TENS: 

TENS-therapie 

TENS-therapie kan ook samengaan met andere therapieën, bijvoorbeeld met pijnmedicatie. Uw pijnspecialist schrijft deze therapie voor en verwijst u door naar onze pijnfysiotherapeut, welke zorgt voor de praktische uitvoering en begeleiding. 

Tijdens het eerste bezoek geeft de fysiotherapeut u uitleg over het gebruik van TENS. 
U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat mee naar huis. Hiermee kunt u onder begeleiding van de fysiotherapeut een aantal weken uitproberen of TENS-therapie effect heeft op uw pijnklachten. Na afloop van de proefperiode bespreekt u samen met uw pijnfysiotherapeut de resultaten van deze therapie. 
Als de therapie daadwerkelijk de pijnklachten vermindert, wordt een TENS-apparaat aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. Vaak vergoedt deze het apparaat helemaal. Als er geen effect is, bespreekt uw pijnfysiotherapeut dit met uw voorschrijvend specialist. Samen met uw specialist bepaalt u de volgende stap in het behandelplan 

Hoe gebruikt u het TENSapparaat? 

Het TENS-apparaat is een apparaatje met batterijen waaraan twee kabeltjes zijn verbonden met elk aan de uiteinden een plaatje, deze plaatjes worden op uw huid geplakt. Deze plaatjes geven, door de huid heen, elektrische stroompjes af. De sterkte van deze stroompjes kunt u zelf regelen. Het is een handig apparaat, met twee snoeren waaraan u de plaatjes moet vastmaken. Deze zelfklevende plaatjes plakt u op de huid. Via deze plaatjes zorgt het TENS-apparaat voor het toedienen van de elektrische stroompjes door de huid. Tijdens het eerste consult zoekt onze pijnfysiotherapeut de beste plaatsen om de plaatjes vast te plakken. Dit is meestal rond het pijnlijke gebied. De plaatjes kunnen ook op de rug of in de nek geplakt worden. Hier loopt de grote zenuw die de pijn doorgeeft naar het ruggenmerg. De plaatjes plakt u dan op gelijke hoogte aan beide zijden van de wervelkolom. 

 • De huid onder de plaatjes moet gaaf zijn. 
 • Het is belangrijk dat de huid niet vet is, u mag geen crème op dit gedeelte van de huid smeren. 
 • Als er veel haargroei is op plaatsen waar u de plaatjes moet plakken kunt u de deze beter afscheren. 
 • Na gebruik kunt u de plaatjes er af halen.  

Om de plaatjes langer te gebruiken moet u deze weer terug plakken op het plastic kaartje. Voor u dat doet, moet u de plakzijde van de plaatjes wat vochtig maken. Zo kunt u de plaatjes twee tot drie weken gebruiken. 
Zorg ervoor dat het apparaat uitstaat bij het opbrengen en verwijderen van de plaatjes. Dit om vervelende prikkelingen te voorkomen. U kunt de TENS-therapie drie tot viermaal per dag gebruiken. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling minimaal 20 en maximaal 60 minuten. U kunt in een stoel gaan zitten, op bed gaan liggen of rustig bezig zijn. Het wordt afgeraden TENS ’s nachts te gebruiken of tijdens het besturen van een voertuig vanwege de veiligheid (losraken van de snoertjes). 

Bij vragen of problemen tijdens de proefperiode of met de toepassing van de TENS-therapie kunt u contact opnemen met onze pijnfysiotherapeuten. Als er technische problemen zijn met uw eigen TENS-apparaat moet u zelf contact op te nemen met de leverancier. 

Is TENS schadelijk? 

 • Ondanks dat TENS een bewezen veilige pijnbehandeling is en geen bijwerkingen heeft, wordt geadviseerd het niet tijdens de zwangerschap te gebruiken. Hetzelfde geldt als u een huidziekte of een pacemaker heeft. 
 • Als u twijfelt of u TENS mag gebruiken, neemt u dan contact op met onze pijnfysiotherapeuten. 
 • Het kan voorkomen dat u overgevoelig bent of wordt voor de lijm waarmee de plaatjes op de huid worden geplakt. In dit geval moet u met de TENS stoppen en contact opnemen met onze pijnfysiotherapeuten. 

Waarschuwingen: 

 • TENS niet gebruiken bij huidziekten
 • Soms is het beter TENS niet te gebruiken tijdens een eventuele zwangerschap. Overleg dit altijd met een arts.
 • TENS niet gebruiken als u een pacemaker heeft
 • Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk. 

Omdat pijn geen rekening houdt met uw vakantie willen veel gebruikers het TENS- apparaat meenemen naar hun vakantiebestemming. Voor diegene onder u die met het vliegtuig gaan is het altijd weer een grote vraag of het apparaat mee mag in het vliegtuig. Ook worden wij, in het verlengde daarvan, vaak gevraagd of dat een douane verklaring uitkomst biedt. Om u met een gerust hart op vakantie te laten gaan, en om zo u volledig mogelijk van dienst te zijn, hebben wij dit voor u uitgezocht. 

Uitsluitend medische apparatuur die u nodig heeft om u tijdens de vlucht in leven te houden (ondersteund met een doktersverklaring!) mag meegenomen worden in de cabine. Omwille van de veiligheid en wet-/regelgeving is het niet toegestaan uw TENS-apparaat mee in de cabine van het vliegtuig mee te nemen. Ook een douane verklaring kan daar niets aan veranderen. Wel mag het TENS-apparaat in uw koffer (in de ruimbagage) meegenomen worden naar uw vakantiebestemming. 

Wij werken voor uw TENS nauw samen met de fabrikant en leverancier Schwa-Medico 

Al meer dan 25 jaar ontwikkelt en produceert schwa-medico betrouwbare TENS- en NMES-apparaten voor neuro- en spierstimulatie. schwa-medico biedt een gevarieerd pakket van 2- en 4-kanaalsapparaten voor allerlei applicaties. Link: https://schwa-medico.nl/producten/elektrostimulatie/?p=1 

 

Een impressie van de praktijk