HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Oplossingen

Bindweefsel technieken

Bindweefsel technieken

Bovenstaande technieken zijn gebaseerd op recentelijk vernieuwde anatomische en fysiologische inzichten omtrent ons houdings en bewegingsapparaat alsook de voedingstoestand van ons weefsel. Bij beiden speelt de vochthuishouding en doorstroming van ons lymfesysteem een belangrijke rol. Door kwetsuren en blessures, maar ook door bijvoorbeeld chirurgie en radiotherapie, kunnen verklevingen ontstaan in onze huid en onderliggende structuren. Deze verklevingen kunnen de oorzaak zijn voor allerlei bewegingsbeperkingen, pijn en lymfoedeem.   

Ons bindweefsel bestaat uit vetlagen, bindweefselschotten, spieren en botstelsel. Al deze structuren en lagen moeten ten opzichte van elkaar kunnen verglijden. Daar waar dit niet meer mogelijk is ontstaat er een verkleving. Deze verklevingen kunnen zelfs op afstand in het lichaam voor problemen zorgen aangezien ons bindweefsel vloeiend in elkaar doorloopt. Een goed voorbeeld hiervan betreft een spierbuik die overgaat in een pees, deze pees hecht vervolgens aan bijvoorbeeld een botstuk en vloeit weer over in de pees van een andere spier, waardoor er zogenaamde anatomische bewegingsketens ontstaan. Het verglijden van structuren ten opzichte van elkaar wordt mogelijk genaakt door vetweefsel en vocht. In ons vetweefsel liggen alle bloedvaten zenuwen en lymfeknopen/banen, waardoor deze uitstekend kunnen worden beschermd. De uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen, immuniteitsstoffen etc., zijn afhankelijk van een goede doorstroming van bloed door deze regio. Voor de afvoer van afvalstoffen is een goede doorstroming van ons lymfestelsel essentieel. Kortom een verkleving van onderhuidse weefsellagen kan een belangrijke oorzaak zijn voor een verstoorde wondgenezing en dus de vorming van overmatig littekenweefsel. Het littekenweefsel zorgt op zijn beurt weer voor beperkingen in beweeglijkheid, toegankelijkheid voor zuurstof en afvloedmogelijkheden van afvalstoffen.  Dit kan leiden tot een laaggradige ontsteking in het weefsel wat alle hierboven beschreven processen van verklevingen verder aanjaagt. 

Binnen ons centrum voor lymfoedeem worden alle bindweefseltechnieken geïntegreerd in de oedeem behandeling waardoor er vaak sprake is van een diepere aanpak van het betrokken weefsel. Door het diepere weefsel aan te pakken en daarmee de verglijdingsproblematiek op te heffen wordt de lymfedoorstroming door een aangedane regio ontstopt met afname van het lymfoedeem als gevolg. 

De Berekuyl academy is samen met KULeuven (dr. An de Groef) en UAmsterdam (Karl Jacobs MSc anatomie) toonaangevend op het gebied van snijzaalanatomie, fysiologie, lymfoedeem, oncologie en praktijkvaardigheden (fascia technieken). De Berekuyl is dan ook het kennis en expertisecentrum op het gebied van verglijdingsproblematiek in het bindweefsel en u kunt alle door ons opgeleide studenten vinden in het Fascia Register van de Berekuyl academy 

U bent van harte welkom voor het maken van een afspraak bij ons lymfoedeem team voor een second opinion over uw specifieke problematiek en behandelopties. U kunt dit ook samen met uw behandelend zorgverlener doen zodat u samen met uw zorgverlener met de uitkomsten van de second opinion direct verder kan.    

Indicaties o.a.: 

 • Chirurgische interventies 
 • Kanker interventies:  
 • Radiotherapie schade 
 • Borstoedeem 
 • Borstfibrose 
 • Hoofd/hals, strottenhoofd beperking, mondholte oedeem, etc.  
 • Gynaecologische ingrepen 
 • Postoperatieve infecties 
 • Grote buikoperaties 
 • Lymfoedeem 
 • Lipoedeem 
 • Litteken problematiek 
 • Wondgenezingsproblematiek 

 

Een impressie van de praktijk

Care managers:

Wouter, Astrid

Vergoedingen:

De fysiotherapie wordt conform de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar vergoed. 

Voor meer informatie klik hier.