HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Oplossingen

Therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen

Bij therapeutisch centrum de Berekuyl kunt u terecht voor het aanmeten van therapeutische, elastische kousen; in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Deze kousen zijn bedoeld om extra druk te geven aan armen en/of benen om de ophoping van oedeem (vocht) te voorkomen. De druk van de kous ondersteunt de bloedvaten en lymfevaten in hun functie van het afvoeren van bloed en vocht.  

Wanneer zijn therapeutische, elastische kousen nodig?  

De (na)behandeling met therapeutische, elastische kousen is nodig bij aandoeningen van het bloed- en lymfevatenstelsel van de armen of benen, zoals

  • Vochtophoping: opgezette, gezwollen voeten, enkels en/of onderbenen
  • Spataderen: ook tijdens de zwangerschap
  • Onrustige benen, soms met zwaar gevoel en/of kramp
  • Trombose
  • Oedeem na operaties, zoals het verwijderen van lymfevaten bij kanker
  • Aangeboren oedeem
  • Lipoedeem  

Wanneer kunt u geen therapeutische, elastische kousen dragen?

TEK kunt u niet dragen als u nog grote wonden heeft of als de huid niet goed belastbaar is. Ook voor mensen met hart- en vaatproblemen is voorzichtigheid geboden. Overleg met uw specialist en/of huisarts.

Wat kan therapeutisch centrum de Berekuyl voor u betekenen?

Wat kan de Berekuyl voor u betekenen? 

Tijdens het intake-gesprek beoordeelt de therapeut of er een medische indicatie is voor het aanmeten van therapeutische, elastische kousen.  

Als deze indicatie er is, worden benen en/of armen opgemeten. Daarna volgt een advies over wat de meest geschikte kous is. TEK hebben verschillende drukklassen. De werking van de kous hangt samen met de structuur van het materiaal. De therapeut maakt een afgewogen keuze om klacht en hulpmiddel goed op elkaar te stemmen.  

Als er nog teveel vocht in het aangedane lichaamsdeel aanwezig is, worden verdere therapeutische mogelijkheden besproken, zoals zwachtelen en/of manuele lymfedrainage. De kous wordt na ongeveer twee weken geleverd. Een maand later volgt een evaluatie over de effectiviteit van de kous. Bij een positief effect wordt een tweede kous besteld. Vervolgens evalueren we jaarlijks en bestellen zo nodig nieuwe kousen.

Vergoeding  

De meeste zorgverzekeraars vergoeden twee stuks/paar therapeutische, elastische kousen per 12 of 14 maanden. We adviseren u uw zorgverzekeringspolis te raadplegen voor de exacte vergoedingen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

De Berekuyl heeft met alle Nederlandse zorgverzekeraars een contract. Human Healthcare verzorgt voor de Berekuyl alle administratieve afhandelingen met uw zorgverzekeraar.  

Voor de levering van kousen is een verwijzing van uw specialist of huisarts nodig.  

Tips voor gebruik en onderhoud  

Draag de kousen iedere dag, tenzij uw therapeut of arts anders adviseert. Gebruik handschoenen en een aan-en uittrekzak die het aan- en uittrekken makkelijker maken. De kousen moeten twee keer per week gewassen worden op 30 graden. Een fijnwasmiddel (zonder wasverzachter) is het beste. De kousen mogen niet in de droger, op de verwarming of in de zon drogen.  

Naast TEK kunnen we u ook adviseren over (en eventueel leveren van) Sportkousen, Reiskousen, Aantrekhulpen, Huidverzorgingsproducten, en Intermitterende pneumatische compressietherapie (lymfepomp).  

Voor meer informatie over therapeutische, elastische kousen kunt u terecht bij Marilyn. 

Een impressie van de praktijk

Care Manager

Marilyn

Vergoedingen

De meeste verzekeraars vergoeden een paar steunkousen bij de eerste verstrekking.

Na drie maanden vergoeden zij nog eens twee paar.

Na 12 maanden en elk jaar daarna heeft de patiënt recht op slechts twee paar nieuwe kousen.