HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Oplossingen

Oedeem programma

Oedeem programma

Een zwelling in bijvoorbeeld de huid van een arm, borst of been kan veroorzaakt worden door vochtophoping: oedeem. Onze oedeemtherapeut gaat graag samen met u aan de slag om u van uw klachten af te helpen.

De oorzaak en ernst van uw klachten bepalen grotendeels welke behandeling wordt toegepast. Samen met u stelt de oedeemtherapeut een persoonlijk behandelplan op. 

De behandeling kan bestaan uit: 

De oedeemtherapeut werkt samen met de ergotherapeut, diëtist, huidtherapeut, en compressiedeskundige (voor therapeutisch elastische kousen).

Aan huis behandeling 
Wanneer het voor u niet mogelijk is om onze praktijk  te bezoeken, komt de oedeemtherapeut bij u aan huis.

Klik hier voor meer informatie

Oedeem betekent letterlijk: vochtophoping. Het vocht kan leiden tot bijvoorbeeld een zwelling in de huid van een arm, borst of been. 

De oedeemtherapeut heeft kennis over de volgende soorten oedeem: 

  • Lymfoedeem: lymfoedeem is een chronische aandoening van het lymf­vatenstelsel, waardoor eiwitrijk lymfevocht niet op een normale manier uit de weefsels kan worden afgevoerd. Er is een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfevocht.  
  • Lipoedeem: lipoedeem is een pijnlijke, chronische ziekte. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, evenals de afvoer van vocht via de lymfvaten. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Dit gebeurt vooral op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels of de armen.  
  • Veneus oedeem: veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waar­door zoveel vocht uit de venen (aders) wordt geperst dat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders. Therapeutische, elastische kousen kunnen de klachten vaak verminderen of voorkomen.   

De oedeemtherapeut heeft onder meer kennis over de volgende klachten:

  • Gezwollen lichaamsdeel (oedeem). 
  • Bewegingsbeperking in lichaamsdeel door oedeem. Door vocht kunnen bandjes verweken, waardoor de stabiliteit in de gewrichten vermindert. Ook kan oedeem te veel plaats innemen, waardoor een beweging niet volledig kan worden gemaakt. Ten slotte kan inactiviteit of een operatie leiden tot bewegingsbeperking in relatie tot oedeem. 
  • Vermoeid gevoel in benen of armen. 
  • Pijn.
  • Huidveranderingen.
  • Psychische klachten.

Een impressie van de praktijk

Care Managers

Astrid, Marilyn en Wouter

 

Vergoedingen

Oedeemtherapie wordt conform de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar vergoed.

Voor meer informatie klik hier.

Aanmelden voor onderzoek