HARDERWIJK: 0341 217172 | HIERDEN: 0341 453 177 | NUNSPEET: 0341 740 003 info@deberekuyl.nl
Problematiek

Heupklachten

Heupklachten

Klachten aan uw heup door een ongeluk, misstap of wat voor reden dan ook? Heupklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, en bij iedereen voorkomen: van jong tot oud. De stoornis kan ontstaan door een blessure of trauma, maar kan ook geleidelijk ontstaan. De pijn lokaliseert zich vaak rondom de heup, maar kan ook gepaard gaan met uitstraling richting de lies of het bovenbeen.  

De meest voorkomende heupklachten

  • Slijmbeursontsteking: kenmerkende klacht is een zeurende pijn aan de buitenzijde van de heup. Bewegen is gevoelig in alle richtingen, maar voornamelijk de draaibewegingen van de heup zijn erg gevoelig. 
  • Heupdysplasie: de heup bestaat uit een kop en een kom, waarin de heup hoort te bewegen. Wanneer de kom te ondiep is, kan de kop uit de kom vallen. We spreken dan van heupdysplasie. Dit is een aangeboren afwijking, maar uit zich meestal pas op latere leeftijd. 
  • Heupartrose (slijtage): heupartrose komt voornamelijk voor bij ouderen. Kenmerkende klachten bij artrose zijn ochtendstijfheid, het knarsen van de heup, opstartproblemen na een tijd zitten of liggen, en pijn.  
  • Liesklachten: liesklachten worden gekenmerkt door klachten aan de binnenzijde van het been. Sommige liesklachten ontstaan na overbelasting van de spieren en pezen. Bij slijtage van de heup of bekkeninstabiliteit kan er ook uitstralende pijn ontstaan richting de lies.  
  • Piriformis syndroom: kenmerkende klachten zijn stijfheid in de bil en uitstraling richting de voet. Dit wordt veroorzaakt door een zenuw die onder de bilspieren doorloopt. Bij beweging neemt uw klacht in de meeste gevallen af. 

 

Wat kan Therapeutisch centrum de Berekuyl voor u betekenen?

Wat kan de Berekuyl voor u betekenen? 

De meeste patiënten herstellen voldoende van heupklachten door fysiotherapie. Hierbij geniet een conservatief beleid de voorkeur. 

Denk bij een conservatief beleid aan:  

Bij een deel van de patiënten met heupklachten is sprake van een dusdanige structurele afwijking dat een orthopedische ingreep noodzakelijk is. Wanneer de fysiotherapeut dit vermoedt, wordt er contact opgenomen met de orthopeed voor een eventuele verwijzing. Dit kan het gevolg zijn bij: 

  • Heupdysplasie: bij onvoldoende werking van oefentherapie kan een orthopedische ingreep eventueel noodzakelijk zijn. 
  • Heupartrose: een röntgenfoto zal uitsluitsel geven of u in aanmerking komt voor een nieuwe heup. 

Een impressie van de praktijk