Problematiek
Knieklachten
Knieklachten
Klachten aan de knie door een ongeluk, misstap of wat voor reden dan ook? Knieklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, en kunnen op elke leeftijd voorkomen. De stoornis kan ontstaan door een blessure of trauma, of geleidelijk ontstaan. De pijn lokaliseert zich vaak rondom de knie, maar kan ook gepaard gaan met uitstraling richting het bovenbeen of de enkel.
De meest voorkomende knieklachten
- Kruisbandletsel|Een gescheurde kruisband ontstaat in de meeste gevallen op een trauma-moment. De knie zal een zwelling hebben, kan niet meer volledig gestrekt worden, en zit vaak op slot. Bovendien heeft u er een instabiel gevoel bij.
- Letsel aan de binnenste of buitenste kniebanden|Symptomen zijn verminderde stabiliteit en kracht. De pijn lokaliseert zich vaak aan de binnen/buitenkant van de knie.
- Meniscusletsel|Het kenmerkende van meniscusletsel is dat het volledig buigen en strekken van de knie pijnlijk is. Daarnaast schiet de knie regelmatig op slot en voelt het instabiel aan.
- Patella femorale klachten| Herkenbare klachten bij het patella femorale pijnsyndroom zijn klachten bij lang zitten, traplopen en hurken. De knieschijf (patella) beweegt in een spoor van het bovenbeen. Wanneer dit niet juist wordt aangestuurd door de bovenbenen, ontstaan klachten rondom de knieschijf.
- Knie artrose (slijtage)| Knie artrose komt voornamelijk voor bij ouderen. Kenmerkende klachten zijn ochtendstijfheid, het knarsen van de heup, opstartproblemen na een tijd zitten/liggen en pijn.
Wat kan therapeutisch centrum de Berekuyl voor u betekenen?
Wat kan de Berekuyl voor u betekenen?
Om een goede diagnose te stellen, wordt er allereerst een intake gehouden. Hierbij kijken we naar de kenmerkende klachten per aandoening en vindt een onderzoek plaats om de diagnose te bevestigen. Als aanvullend onderzoek kan eventueel echografie worden gebruikt.
De meeste patiënten zullen met fysiotherapie voldoende van knieklachten herstellen. Hierbij geniet een conservatief beleid de voorkeur.
Denk bij een conservatief beleid aan:
- Gerichte oefentherapie
- Manuele therapie / mobiliserende technieken
- Dry Needling
- Shockwave
- Injectie
Bij een deel van de patiënten met knieklachten is sprake van een dermate structurele afwijking dat een orthopedische ingreep noodzakelijk is. Dit hangt ook af van het doel wat u weer wilt behalen.
Wanneer de fysiotherapeut een dergelijke afwijking vermoedt, zal er contact opgenomen worden met de orthopeed voor een eventuele verwijzing.
Dit kan het gevolg zijn bij:
- Kruisbandletsel Bij een scheur in de kruisband starten we direct met oefeningen. Hoe sterker u de operatie ingaat, hoe beter het is voor het herstel na de operatie. Na de operatie wordt er een samen met u een behandelprogramma opgesteld, zodat u zo snel mogelijk kunt beginnen met revalideren. Hierbij komen we normaliter de eerste 6 weken bij u aan huis. Revalidatie van een kruisband scheur kan soms tot een jaar duren. Ook dit is afhankelijk van uw doel en het herstel.
- Meniscusletsel|De afgelopen jaren wordt er steeds minder geopereerd aan een meniscusscheur. Uit wetenschap blijkt dat kracht- en stabiliteitstraining in veel gevallen voldoende werkt. Wanneer een operatie toch nodig is, gebeurt dit door middel van een kijkoperatie.
- Knie artrose|Een röntgenfoto en uw klachten bepalen of u in aanmerking komt voor een nieuwe knie.