Problematiek
Klachten bij moeder en kind
Klachten bij moeder en kind
Klachten tijdens de zwangerschap
Onderrug- en/of bekkenklachten tijdens de zwangerschap of binnen drie maanden na de bevalling kunnen uw dagelijks functioneren beperken. Ervaart u tijdens uw zwangerschap klachten van de onderrug en/of bekken, dan is het verstandig om dit eerst te bespreken met uw verloskundige. Blijven de klachten aanhouden? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met therapeutisch centrum de Berekuyl.
Meest herkenbare klachten:
- Verminderde controle over bekkenbodemspieren
- Pijnklachten in de onderrug en/of bekkenregio
Klachten na de bevalling bij moeder en kind
Na de bevalling kunnen bij zowel moeder als baby klachten ontstaan. Bij baby’s klaart de moeilijke periode soms na verloop van tijd vanzelf op, maar er kan dan sprake zijn van schijnherstel. Uw kind heeft zich waarschijnlijk prima weten aan te passen aan de overprikkeling van het zenuwstelsel, opgedaan als baby. Toch kunnen er later alsnog klachten/symptomen ontstaan die kunnen wijzen op verborgen problematiek.
De kinder-manueeltherapeut heeft kennis over de volgende aandoeningen bij kinderen
- Klachten bij zuigelingen: baby’s kunnen tijdens het geboorteproces geblesseerd raken aan hun nek, waardoor allerlei stoornissen kunnen ontstaan. Denk hierbij aan klachten zoals veel huilen, slecht slapen, moeilijk knuffelen en scheefstand van het hoofdje of het ruggetje.
- Klachten bij jonge kinderen: kinderen bij wie tijdens de zuigelingenfase een klacht niet is gesignaleerd en behandeld, kunnen tijdens hun latere ontwikkeling tegen een aantal symptomen aanlopen.
Behandelmethoden bij zwangerschap en kinderen
Wat kan de Berekuyl betekenen bij zwangerschapsgerelateerde klachten?
Tijdens de zwangerschap kunnen klachten ontstaan, die ook na de bevalling aanwezig blijven. En na een heftige bevalling kunnen soms extra klachten ontstaan.
Therapeutisch centrum de Berekuyl staat graag voor u klaar: met een passend trainingsprogramma gericht op belasting en belastbaarheid. Zo leert u onder meer uw (buik)spieren weer op een goede manier te gebruiken.
De behandeling bij zwangere vrouwen bestaat voornamelijk uit:
- Informatie over beloop en klacht
- Verbeteren zelfredzaamheid en indien nodig leefstijl
- Medische trainingstherapie en/of hydrotherapie ter verbetering van kracht en controle over spieren
Wat kan een kinder-manueeltherapeut voor u betekenen?
De kinder-manueeltherapeut heeft kennis over de ontwikkeling van het kind en heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van kinderen bij wie de oorzaak van hun klachten in de rug of de nek ligt.
Hoe helpt een kinder-manueeltherapeut uw kind?
De kinder-manueeltherapeutische behandeling richt zich onder meer op:
- Specifieke mobiliserende technieken van de romp, bekken en nek
- Stoornissen van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten)
- Indien nodig wordt er gewerkt aan de darmperistaltiek bij obstipatie en buikpijnklachten
- Het geven van instructie over gebruik van relevante ergonomische hulpmiddelen, tips & trics voor thuis.
Rechtstreeks naar de kinder-manueeltherapeut
U kunt zonder verwijzing van een arts naar de kinder-manueeltherapeut. Fysiotherapeutische behandelingen voor kinderen onder 18 jaar worden vergoed uit de basisverzekering.
De werkwijze van de kinder-manueeltherapeut bij kinderen
Onze kinder-manueeltherapeuten werken als Care Managers, zij zijn de specialist in uw klacht of aandoening. De Care Manager maakt samen met u en eventueel uw kind een behandelplan. Indien nodig wordt u door meerdere (fysio)therapeuten/specialisten geholpen, maar de Care Manager blijft het behandelplan monitoren.
Tijdens de eerste afspraak worden de ervaren klachten zorgvuldig in kaart gebracht. Motoriek, houding en gedrag van uw kind en de interactie met u als ouders worden besproken, waarna er samen met u gekeken wordt waar en wanneer de problemen optreden.
De behandeling bestaat uit bijvoorbeeld:
- Het losmaken van gewrichtjes en spieren
- Het eventueel aanzetten van de darmwerking
- Het geven van voorlichting en adviezen om de functie en houding van de wervelkolom te verbeteren.
Meestal zijn er 6-8 behandelingen nodig, De behandeling heeft geen negatieve bijwerkingen.
De kinder-manueeltherapeuten van therapeutisch centrum de Berekuyl werken nauw samen met de kinderfysiotherapie/kinderoefentherapie (gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling die behoort bij een bepaalde leeftijd van een kind en eventuele stoornissen), logopediste en diëtist. Extern kan er contact worden opgenomen met huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts (POH), CJG (centrum voor jeugd en gezin), specialisten in het ziekenhuis en de schoolarts.
Een impressie van de praktijk
Care Managers
Astrid en Wouter
Vergoedingen
Fysiotherapie wordt vergoed conform de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.
Voor meer informatie klik hier.