Problematiek
Oedeem
Oedeem
Oedeem betekent letterlijk: zwelling. De aanwezigheid van vocht kan leiden tot een vochtophoping in bijvoorbeeld de huid van een arm, borst of been.
De oedeemfysiotherapeut en huidtherapeut hebben kennis over de volgende soorten oedeem:
- Lymfoedeem: lymfoedeem is een chronische aandoening van het lymfvatenstelsel. Eiwitrijk lymfevocht kan hierdoor niet op een normale manier uit de weefsels worden afgevoerd. Er is sprake van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfevocht.
- Lipoedeem: lipoedeem is vaak een pijnlijke, chronische aandoening. De aanmaak van vetweefsel is verstoord. In sommige gevallen is ook de afvoer van vocht via de lymfvaten afgenomen. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Dit gebeurt vooral op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels of de armen.
- Veneus oedeem: veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waardoor zoveel vocht uit de venen (aders) wordt geperst dat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders. De klachten kunnen vaak verminderen of voorkomen worden door het dragen van therapeutische, elastische kousen.
Klik hier voor meer informatie over oedeem
De oedeemfysiotherapeut en huidtherapeut hebben onder meer kennis over de volgende klachten:
- Gezwollen lichaamsdeel (oedeem).
- Bewegingsbeperking in betreffend lichaamsdeel door oedeem. Door vocht kunnen bandjes verweken, waardoor de stabiliteit in de gewrichten vermindert. Het is ook mogelijk dat het oedeem te veel plaats inneemt, waardoor een beweging niet volledig kan worden gemaakt. Ten slotte kan inactiviteit of een operatie leiden tot bewegingsbeperking in relatie tot oedeem.
- Vermoeid gevoel in benen of armen.
- Pijn.
- Huidveranderingen.
- Psychische klachten.
De volgende therapievormen kunnen worden ingezet:
- Manuele lymfdrainage.
- Compressietherapie in de vorm van bandageren/ zwachtelen en later laten dragen van een therapeutisch elastische kous.
- Lymftaping.
- Medische trainingstherapie.
- Aqua lymphatic therapy: oefentherapie in het therapeutisch bad.
- Ademhalingsoefeningen.
- Adviezen over huidverzorging en leefregels.
De oedeemfysiotherapeut en huidtherapeut werken samen met de ergotherapeut, diëtist, en compressiedeskundige (voor therapeutisch elastische kousen).
Aan huis behandeling:
Wanneer het voor u niet mogelijk is om onze praktijk te bezoeken, komt de oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut bij u aan huis.
Gespecialiseerd in diverse vormen van oedeem
Care Managers
Astrid, Marilyn en Wouter
Vergoedingen
Oedeemtherapie wordt conform de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar vergoed.
Voor meer informatie klik hier.