Problematiek

Oedeem

Oedeem

Oedeem betekent letterlijk: vochtophoping. De aanwezigheid van vocht kan leiden tot een zwelling in bijvoorbeeld de huid van een arm, borst of been.

De oedeemtherapeut heeft kennis over de volgende soorten oedeem:

  • Lymfoedeem: lymfoedeem is een chronische aandoening van het lymf­vatenstelsel. Eiwitrijk lymfevocht kan hierdoor niet op een normale manier uit de weefsels worden afgevoerd. Er is sprake van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van lymfevocht.  
  • Lipoedeem: lipoedeem is een pijnlijke, chronische ziekte. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, evenals de afvoer van vocht via de lymfvaten. Hierdoor hopen vet en vocht zich op in de weefsels onder de huid. Dit gebeurt vooral op de heupen, bovenbenen en knieën, soms rond de enkels of de armen.  
  • Veneus oedeem: veneus oedeem ontstaat door een te hoge druk in het veneuze gedeelte van de bloedsomloop, waar­door zoveel vocht uit de venen (aders) wordt geperst dat het lymfesysteem dit niet kan verwerken. Bekende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, trombose en spataders. De klachten kunnen vaak verminderen of voorkomen worden door het dragen van therapeutische, elastische kousen.
Klik hier voor meer informatie over oedeem

De oedeemtherapeut heeft onder meer kennis over de volgende klachten:  

  • Gezwollen lichaamsdeel (oedeem). 
  • Bewegingsbeperking in betreffend lichaamsdeel door oedeem. Door vocht kunnen bandjes verweken, waardoor de stabiliteit in de gewrichten vermindert. Het is ook mogelijk dat het oedeem te veel plaats inneemt, waardoor een beweging niet volledig kan worden gemaakt. Ten slotte kan inactiviteit of een operatie leiden tot bewegingsbeperking in relatie tot oedeem. 
  • Vermoeid gevoel in benen of armen. 
  • Pijn.  
  • Huidveranderingen.  
  • Psychische klachten. 

De oedeemtherapeut maakt gebruik van de volgende therapievormen: 

De oedeemtherapeut werkt samen met de ergotherapeut, diëtist, huidtherapeut, en compressiedeskundige (voor therapeutisch elastische kousen).

Aan huis behandeling: 
Wanneer het voor u niet mogelijk is om onze praktijk te bezoeken, komt de oedeemtherapeut bij u aan huis.

 

Een impressie van de praktijk


Care Managers

Astrid, Faranak,
Marilyn en Wouter 

 

Vergoedingen

Oedeemtherapie wordt  conform de  polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar vergoed.

Voor meer informatie klik hier.