Problematiek
Lymfoedeem
Lymfoedeem
Behalve een systeem van bloedvaten heeft ons lichaam nog een transportsysteem: het lymfstelsel. Bloed levert voedingstoffen en zuurstof aan de cellen van het weefsel en verzamelt de afvalproducten die ze produceren.
Lymfoedeem is een aandoening waarbij een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in de interstitiële ruimte optreedt. Dat is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht.
We onderscheiden twee typen lymfoedeem:
- Primair lymfoedeem: een aangeboren stoornis waarbij minder lymfebanen zijn aangelegd. De klachten kunnen in de armen of benen optreden en worden door een ontsteking of trauma uitgelokt.
- Secundair lymfoedeem: ontstaat meestal na de behandeling van kanker. De meest voorkomende oorzaken zijn lymfklier-dissectie, bestraling van de oksel/ lies en lymfangities carcinomatosa. Andere oorzaken zijn chronische veneuze insufficiëntie, inactiviteit en medicatiegebruik.
Wat kan de oedeemtherapeut voor u betekenen?
Hoe kunt u lymfoedeem herkennen en wat zijn de meest voorkomende klachten?
- Een zachte zwelling
- Vermoeid en zwaar gevoel
- Beperking in het dagelijks functioneren en bewegen
- Pijn
- Een harde zwelling (bij een latere fase)
- Huidafwijkingen, verharding (fibrose)
- Infecties
- Psychische problemen
Wat kan de oedeemtherapeut voor u betekenen?
Bij therapeutisch centrum de Berekuyl behandelen we lymfoedeem volgens de Australische methode Casley-Smith.
De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen:
- Manuele lymfdrainage volgens de Casley-Smith methode. Deze methode kenmerkt zich door een kortdurend behandelschema met een hoge mate van zelfmanagement. Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken. Meer informatie over de Australische methode kunt u vinden op: www.lymphoedema.org.au.
De praktijk heeft ook de beschikking over een lympfapress. Dit apparaat bestaat uit een luchtpomp aangesloten op een arm- of beenmanchet. De manchet is rondom voorzien van luchtkamers. Het apparaat pompt volgens een door de oedeemtherapeut ingesteld programma lucht door de luchtkamers. Dit veroorzaakt drukgolven. Deze drukgolven geven een masserend effect, zodat het transport van lymfevocht wordt aangezet. - Compressie door middel van het zwachtelen van het aangedane lichaamsdeel of compressie in de vorm van alternatieve hulpmiddelen zoals klittenbandzwachtels of compressiehemden.
- Littekentherapie ter voorkoming van het blokkeren van de lymfestroom (verwijzen naar pagina huidtherapie).
- Huidverzorging om wondroos te voorkomen.
- Zelfmanagement. U krijgt uitleg over het ontstaan van lymfoedeem. Daarnaast leert u specifieke ademhalingstechnieken, drainage handgrepen en –oefeningen aan om bij uzelf het lymfesysteem te activeren.
- Medische trainingstherapie met als onderdeel de Bellicon-trampoline. De Bellicon is een kleine trampoline, aangepast op uw lichaam en specifieke klachten. Door het bouncen op de Bellicon wordt het transport van lymfe geoptimaliseerd en stroomt het ongeveer twee keer zo snel in vergelijking met wandelen.
- Aqua lymphatic therapy. Therapie in het zwembad. De lymfatische anatomie en fysiologie in combinatie met de effecten van het water én de juiste oefeningen zorgen voor een optimaal bewegingsprogramma voor lymf- en lipoedeem. U wordt begeleid door professionals die opgenomen zijn is het landelijk register voor aqua lymfatische therapeuten.
- Als sluitstuk van de behandeling een therapeutische elastische kous.
Een impressie van de praktijk
Zelfmanagement bij lymfoedeem
aan de arm
aan de arm
Zelfmanagement bij lymfoedeem
aan het been
aan het been