Behandelmethode medisch tapen

Bij De Berekuyl bieden we het zogenaamde medisch “tapen”. Dit is een behandeling waarbij met behulp van speciale (elastische) tape zowel de spierfunctie als het lichaamseigen herstel worden ondersteund.

Medical Taping Hierden HarderwijkDe tape wordt als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regenereren (herstellen) doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor, dat de tape een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren (eindorganen van gevoelszenuwen)  neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk.

✔ De tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.
✔ Het werkt volgens de principes van de kinesiologie (bewegingsleer)
✔ Het ondersteunt het spierstelsel.

Het veneuze (bloedvaten) systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperatuur  zijn afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Indicaties voor Medical Taping

✔ (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten.
✔ Hypotone (te lage spanning) spieren kun je stimuleren en hypertone  (te hoge spanning) spieren inhiberen (verhinderen).
✔ Preventief toepassen van CureTape® om spieren en gewrichten bij overbelasting te beschermen.
✔ De range of motion direct veranderen bij juiste toepassing.
✔ Reduceren (verminderen) van ontstekingen.
✔ Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen.
✔ Er zijn speciale technieken voor het behandelen van lymfoedeem en hematomen.
✔ Corrigeren van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht.
✔ Direct invloed uitoefenen op het endogene en analgetisch systeem (pijndemping).
✔ Behandelen van problemen, die ontstaan zijn door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfarm).
✔ Bestrijden van (spannings-) hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.
✔ Segmentaal (één onderdeel), door het gunstige beïnvloeden van organen zoals bij o.a. maagklachten en menstruatieklachten.
✔ Verbeteren van de propriosensoriek.
✔ Beïnvloeden van enkele eigenschappen van de fascia (bindweefselvlies) door mechanisch en sensorische stimulatie.