Huidtherapie

Een huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid, zoals acne, pigmentaties, littekens, oedeem en wonden. Het doel van een huidtherapeutische behandeling is het opheffen, verminderen of voorkomen van een stoornis of beperking als gevolg van een huidaandoening. Bij de Berekuyl werken we nauw samen, zodat voor iedere patiënt het juiste behandelplan opgesteld kan worden.

Littekentherapie

Littekens kunnen op diverse manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een operatie, een val of door (brand)wonden. Er zijn verschillende soorten littekens zoals:

✔ ‘Gewone’  littekens
✔ Atrofische (ingetrokken) littekens
✔ Hypertrofische (brede of hoger gelegen) littekens
✔ Keloïdale littekens(abnormale toename van littekenweefsel in de huid)

De klachten die bij littekens kunnen ontstaan zijn roodheid, pijn, jeuk, verkleving, verharding, verkleuring, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeemvorming (vochtophoping). De huidtherapeut kan deze klachten verminderen door een speciale, intensieve massagetechniek op deze littekens toe te passen.

Ook kunnen tape, drukkleding, siliconengel of –pleisters of bepaalde chemische peelings een uitkomst bieden. De huidtherapeut bekijkt samen met de patiënt welke behandelingsmogelijkheden er zijn en naar het te verwachten effect van deze behandeling(en).

Huidverzorging

De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals (zon)licht, kou of insectensteken. Het is daarom belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt. Vooral de gevoelige, droge huid of de huid met een aandoening heeft speciale aandacht nodig. Iedere huid is uniek en kan heel verschillend reageren op huidproducten. Benieuwd wat uw huid voor verzorging nodig heeft? De huidtherapeuten van De Berekuyl staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven een vrijblijvend advies.

Acnetherapie

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut.

De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Deze kunnen behandeld worden met chemische peelings.

Pigmentaties

Donkere vlekken op de huid ontstaan bijvoorbeeld na een ontsteking of tijdens de zwangerschap (melasma, ook zwangerschapsmasker genoemd). Wie ouder wordt, ziet vlekjes op zijn of haar huid verschijnen. Door middel van chemische peelings kunnen de vlekken worden verminderd.

Oedeem

Naast de fysio-oedeemtherapeut kan ook de huidtherapeut oedeem behandelen. Omdat de huidtherapeut veel weet over de huid en de fysio-oedeemtherapeut over het spierenstelsel werken de huid- en fysiotherapeuten bij De Berekuyl nauw samen. Beiden hebben zij hun eigen specialisatie en het kan dan ook voorkomen dat u door beide therapeuten behandeld wordt. De behandeling van oedeem is bij iedere patiënt anders. De therapeut zal met u het behandelplan bespreken.

Wondzorg

Een wond is een beschadiging van de huid, waardoor onderliggend weefsel bloot komt te liggen. Om de wondgenezing te bevorderen, is het van groot belang om het wondgebied en de huid daaromheen goed te verzorgen en te beschermen. Het verzorgen van een wond dient met grote nauwkeurigheid uitgevoerd te worden. De huidtherapeut beschikt over de juiste kennis en technieken om de wonden te kunnen behandelen.

Huidoneffenheden verwijderen

Huidoneffenheden zoals steelwratjes, gerstekorrels, dermatosis papulosa nigra, ouderdomswratten, fibromen of xanthelasma komen meestal voor in het gezicht, hals, decolleté, oksels en onder de borsten. Het zijn vaak onschuldige huidoneffenheden, die op een zeer eenvoudige en snelle manier verwijderd kunnen worden.

Met de cauteerstift kunnen op eenvoudige wijze huidoneffenheden weggebrand worden. Electro cauterisatie berust op het principe van het wegbranden van weefsel door hoge temperatuur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid van huidoneffenheden. De behandeling is niet geheel pijnloos. De pijnsensatie is per persoon verschillend, maar doordat de hoge temperatuur slechts enkele seconden duurt, is de behandeling zeker te verdragen.

Huidverzorging

De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals (zon)licht, kou of bijvoorbeeld een insectenbeet. Het is daarom belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt. Vooral de gevoelige, droge huid of de huid met een aandoening zoals eczeem, psoriasis of rosacea heeft speciale aandacht nodig. Tijdens een adviesgesprek geeft de huidtherapeut u, door middel van een huidanalyse, meer inzicht in de conditie van uw huid en welke behandeling op dat moment de beste optie is.

Verwijzing en vergoeding

De huidtherapeut is direct toegankelijk, wat inhoudt dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is. Wanneer u zonder verwijzing bij de huidtherapeut komt zal de algemene anamnese uitgebreid worden met een screeningsonderzoek betreffende huidaandoeningen. Indien nodig, wordt u geadviseerd om eerst contact op te nemen met uw (huis)arts.
De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.