Oedeemtherapie voor het lymfestelsel

Naast een systeem van bloedvaten heeft ons lichaam nog een transportsysteem: het lymfestelsel. Dit zorgt voor de afvoer van overtollig vloeistof en afweer tegen infecties. Een okseltoilet kan de werking van het lymfestelsel verstoren en een opeenhoping van (eiwitrijk) weefselvocht in de arm veroorzaken, met lymfoedeem als gevolg. Dit veroorzaakt een zwaar en gespannen gevoel in de arm en gevoelsstoornissen in de arm of de hand.

Vijfenveertig procent van de vrouwen en mannen met borstkanker die een okselkliertoilet in combinatie met bestraling hebben ondergaan, krijgt te maken met deze klachten. Echter ook na een borstsparende operatie in combinatie met de schildwachtklierprocedure treedt in bijna acht procent lymfoedeem op, zonder dat de patiënt is bestraald.

Australische behandelmethode

Bij de Berekuyl behandelen wij lymfoedeem volgens de Australische methode. In tegenstelling tot de andere behandelmethoden starten wij met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfestelsel.

De Berekuyl biedt u een gecombineerde behandeling van manuele lymfdrainage, oefentherapie, compressie door middel van zwachtels, huidverzorging en een advies voor leefregels aan. Door deze combinatie bereiken wij in zeer korte tijd een optimaal behandelresultaat.

Een ander belangrijk speerpunt is de zelfredzaamheid: u leert hoe u de behandeling zelf kunt toepassen. U krijgt uitleg over het ontstaan van oedeem en de gevolgen hiervan op langere termijn. Daarnaast leert u specifieke ademhalingstechnieken, drainagehandgrepen en -oefeningen aan om bij uzelf het lymfesysteem te activeren. Thuis kunt u aan de slag op de momenten dat het u uitkomt.

Wij kunnen niet voorgoed genezen, maar we kunnen u wel behandelen en adviseren hoe lymfoedeem voorkomen of beperkt kan worden. Er is sprake van een optimaal behandelresultaat binnen drie tot vier weken. Om dit resultaat te behouden en in sommige gevallen zelfs te verbeteren, krijgt u een elastische armkous aangemeten.

Meer informatie over de Australische methode kunt u vinden op: www.lymphoedema.org.au.
De praktijk heeft ook de beschikking over een lympfapress. De lymfapress is een apparaat dat bestaat uit een luchtpomp aangesloten op een arm- of beenmanchet. De manchet is rondom voorzien van luchtkamers. Het apparaat pompt volgens een door de oedeemtherapeut ingesteld programma lucht door de luchtkamers. Dit veroorzaakt drukgolven. Deze drukgolven geven een masserend effect, zodat het transport van lymfevocht wordt aangezet.

De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen van oedeem (=vochtophoping) in arm of been en het aanmeten van een elastische kous. Het doel van het pressen is:

✔ Het verminderen van oedeem in arm of been
✔ Het verminderen van spanning en pijn van de huid
✔ Het voorkomen van wondroos