Oncologische aandoeningen

De doelgroep van de oncologie-fysiotherapeut bestaat uit patiënten met gezondheidsproblemen, die mede betrekking hebben op en/of hun oorzaak vinden in afwijkingen, beschadigingen of ziekten, die veroorzaakt zijn door oncologische aandoeningen en/of medische behandelingen daarvan.

Afwijkingen in het hele organisme

✔ Tijdelijk of blijvend verlaagde belastbaarheid zowel fysiek als psychisch
✔ Verlies van conditie
✔ Beschadiging van het lymfestelsel, bloedcirculatiesysteem en/of hartfunctie
✔ Afname van mobiliteit en spierkracht (door chemotherapie en/of radiotherapie)

Handelwijze

✔ Gesprek met de patiënt en/of onderzoek van oncologische aandoeningen
✔ Indicaties komen aan het licht en niet-benoemde problemen, die ook in latere fase kunnen ontstaan, worden in kaart gebracht
✔ Beeldvorming voor te verwachten effecten van de behandeling. Dit wordt bepaald door de soort oncologie, het behandelstadium en de fase van de oncologische aandoening
✔ De oncologie-fysiotherapeut, die kennis en inzicht heeft in de problemen die te maken hebben met de oncologische aandoening, kan een juiste behandeling geven
✔ Een aantal fysiotherapeutische vaardigheden worden toegepast op een ander niveau dan in de reguliere fysiotherapie

Behandeling

De behandeling van de oncologische patiënt is vooral bedoeld om hem/haar te helpen op het gebied van structuur en functie, activiteiten, externe en persoonlijke factoren (ICF/RPS).

✔ Preventief (voorkomen)
✔ Curatief (genezen)
✔ Palliatief (verzachten)
✔ Terminaal (begeleiden in het eindstadium)

De oncologie fysiotherapeut zorgt hierbij voor een goede balans tussen belasting en belastbaarheid.

Oncologie-fysiotherapie-HierdenOnzekerheid, angst, vermoeidheid en conditieverlies zijn klachten waar veel oncologiepatiënten na de medische behandeling van kanker mee te maken krijgen. Het oppakken van het dagelijkse leven kost vaak moeite. Misschien kunt u niet meer alles doen wat u kon of heeft u (veel) last van vermoeidheid. Misschien vindt u het niet leuk om alleen op pad te gaan en wilt u niet weer een beroep doen op uw omgeving.

Fysieke training kan helpen deze klachten te verlichten, kracht en conditie weer geleidelijk op te bouwen en vermoeidheid te verminderen. U leert manieren om beter met uw klachten om te gaan en een balans te vinden tussen uw activiteiten en rust, wat kan bijdragen tot vermindering van klachten.

Ook tijdens de behandeling van kanker kan het zinvol zijn om door middel van training uw conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kan bijdragen aan uw herstel en het gevoel van welbevinden. Uiteraard moet dit in goed overleg met uw medisch specialist gebeuren.

Er wordt een trainingsprogramma op individuele basis aangeboden, zodat persoonlijke fysiotherapeutische begeleiding mogelijk is. Desgewenst kunt u gelijk of in een later stadium  met lotgenoten trainen. Uit recent onderzoek blijkt dat fysieke training, begeleid door een ervaren fysiotherapeut, zeer goede resultaten geeft.

Bij De Berekuyl is de oncologie-fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie- en oedeemproblematiek bij patiënten die te maken hebben met kanker in hun voorgeschiedenis.

Met oedeemtherapie kunnen lymfeproblemen behandeld worden. Wanneer er bewegingsbeperkingen of andere problemen zijn ten gevolge van de behandeling van kanker, kan bewegingstherapie klachten verminderen. De therapeuten kunnen adviezen geven over houding en bewegen, transfers en eventuele aanpassingen waardoor zelfstandigheid en mobiliteit zolang mogelijk blijven bestaan. Zij kunnen daarnaast patiënten hulp bieden bij het verbeteren van de ademhaling, bij pijnklachten en bij het leren ontspannen om het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken.

Naast de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker kan de oncologie-fysiotherapeut ook een coachende of adviserende rol spelen naar collega’s, huisartsen, en andere hulpverleners.